Näyttöblogi

Ensimmäisen opiskeluvuoden ammattiosaamisen näyttö

Päivä 1 (13.4.2012)

Tänään saatiin näyttötehtävä:
 • www-sivut AV-viestinnälle opettajien toiveiden mukaan
 • sivuille 2 uutta oma tuottamaa videota
 • ääniteos sivuille
 • muutamia itse ottamia valokuvia sivuille
 • A5 mainosesite sivuista
 • Blogi näytön tekemisen vaiheista (tämä sivu)

Päivä 2 (15.4.2012)

Pitkien pähkäilyjen, kokeilujen, sattuman ja liian myöhään valvotun yön jälkeen sain tehtyä logon...


ja pohjan sivuille...


Näillä mennään.

Päivä 3 (16.4.2012)

Tänään tasaista vääntöä tehty photoshop leiskaa nettisivuiksi... etusivu lähes valmis, vielä on tekemistä.

Sivut 16.4.2012: http://rnurminen.originator.fi/ao-naytto2012/16-04-2012/

Sivut tehty siis käsin Muistiolla ja asettelu & ulkoasu CSS:llä... Validatoristakin meni läpi. Vielä on vanhat taidot tallella

Päivä 4 (17.4.2012)

Tänään taas vääntöä vääntöä vääntöä koneen ääressä. Linkit toimii ja muille sivuille alkanut ilmestyä sisältöä.

Sivut 17.4.2012: http://rnurminen.originator.fi/ao-naytto2012/17-04-2012/

Äänityö: Suunnitelma valmiina päässä ja tällä/seuraavalla viikolla varmaan nauhoittelen mustassa tilassa. Tähän tarvitsen myös muutaman luokkalaisen ääntä itseni lisäksi.

Opiskelijatarinavideo: Tänään laitoin viestiä Teemu Iiskolalle kymppyryhmästä jos tämä suostuisi haastateltavaksi tällä tai ensi viikolla.

Subj. video: Tähän suunnitelma päässä ja tämän tekemisen jätän varmaan viimeiseksi.

Päivä 5 (18.4.2012)

Tänään tuotin yhden valokuvan nettisivuille. Mikko Piskonen ehdotti laajakulmaobjektiivin käyttöä ja myöskin painoi kameran laukaisinta koska luonnollisesti en itse sitä voinut tehdä. Kaiken muun tein itse.


Tänään myös äänitin alku ja loppu pätkät pienimuotoiseen ääniteokseen. Ääninä oli itseni lisäksi Jenna O, Hannah ja Tomi. Äänet tallensin Zoom tallentimeen.

Päivä 6 (19.4.2012)
Aamulla käytetty n. 1 tunti ylläolevan haastattelupaikan rakentamiseen. Teemu ei kuitenkaan päässyt haastatteluun klo 14:00 niinkuin oli sovittu vaan se siirtyi maanantai aamulle. Onneksi ei tarvinnut purkaa kamoja välissä, se olisi vituttanut. Jan kuvasi sitten iltapäivällä oman opiskelijatarinavideonsa tässä rakentamassani setissä... haastateltava: minä n. 5 minuutin varoitusajalla ;)

Äänityö valmistui... (puheääninä: minä, jenna o, hannah, tomi, jan)

Äänityö ammattiosaamisen näyttöön
Riku Nurminen

Nettisivut esitelty Villelle ja ne saivat Villen siunauksen. Lisätty sisältöä ja Opinnot sivuja pitää tiivistaa ja lisätä omaa kokemuspohjaa niihin.

Sivut 19.4.2012: http://rnurminen.originator.fi/ao-naytto2012/19-04-2012/

Päivä 7 (20.4.2012)

Tänään tuotettu yksi valokuva sivuille.. nyt itse tuottamia kuvia siis kaksi:


Opinnot sivua muokattu paljon. Tekstiä poistettu, jäljellä olevaa tekstiä muokattu, lisätty siteerauksia itseltä ja toisen opiskelijan blogista. Lisätty videoita aiheeseen liittyen. Alkaa näyttää jo hyvältä omasta mielestä...

Teemu Iiskolan kanssa sovittu maantaille klo 8 opiskelijatarina haastattelun kuvaus

Päivä 8 (23.4.2012)

Tänään oli heti klo 08:00 sovittu Teemu Iiskolan kanssa koululle haastattelun kuvaus. Heräsin sitten klo 07:55 ja totesin että "saatana". Muistin kyllä haastattelun mutta en tajunnut laittaa kello tuntia aikasemmin soimaan. No sitten soitto Villelle että sanoo Teemulle että tuun 09:00.

Saatiin haastattelu purkkiin ja kuvattiin pikaisesti vähän lavastettua täytekuvaa (kiitos Sannalle). Lisäksi sain Teemulta vanhaa Making Of matskua täytekuvaksi. Näistä tuli sitten tämmönen:

Opiskelijatarinavideo Ammattiosaamisen näyttöön:


Sivut alkaa olemaan valmiit omasta mielestäni... sisällöstä puuttuu enää subjektiivinen video. Opinnot sivu on nyt jaoteltu neljään alasivuun...

Sivut 23.4.2012: http://rnurminen.originator.fi/ao-naytto2012/23-04-2012/

Päivä 9 (24.4.2012)

Tänään tuotettu kuvia:
Kuvissa Toni, Miia, Sanna, Hannah ... ekaan kuvaan pääsi myös kaks tutustujaa. Tosin tuo kuva ei oikeen onnistunut, olis pitänyt sijoitella ihmiset jotenkin eri tavalla..

Päivä 10 (25.4.2012)

Tänään aloitin subjektiivisen videon teon. Aamulla kirjoitin pienen käsiksen ja sitten lähdin kuvauskamojen kanssa Opintie 1 kellariin suunnittelemaan...


Kuvasin jotain pätkiä missä näyn pelkästään itse ja sovin Jenna Hovin kanssa että huomenna kuvataan mun ja sen dialogit tuolla kellarissa. Jennan olis tarkotus näyttää samalta kun triptyykki kuvassa sen vihaama henkilö eli huonot vaatteet ja viinapullo.

Illalla tein vielä muistilistan mitä pitää muistaa kuvata:Päivä 11 (26.4.2012)

Heti aamusta kuvattiin Jenna Hovin kanssa Opintie 1 kellarissa dialogi kohtaus. Kaikki sujui suht sutjakasti ja homma oli purkissa puolessatoista tunnissa. Annoin Jennalle palkkioksi yhden euron kahviin ;) Kahteen mennessä sain kohtauksen vielä editoituakin.. ääniä piti jälkikäsitellä aika paljon koska kellarissa kävi kova humina.

Otin koulusta kamera kamat lainaan ja ajoin oman kämpän kautta äitille sen autotalliin kuvaamaan "auton räjäytys" kohtausta. Tässä meni sitten n. 4 tuntia 16:00 - 20:00. Sitten vielä kotona kuvasin 1. kohtauksen joka oli aika nopea. Huomenna sitten editoimaan näitä matskuja.Päivä 12 (27.4.2012)

Tänään editoitu n. 7 tuntia.

Subjektiivinen on valmis!Nyt on sitten pari viikkoa aikaa tehdä yksi A5 mainosesite :)

Päivä 13 (2.5.2012)

Tänään latasin sivut sisältöineen viestiten.net:iin -> http://www.viestiten.net/viesn11/Riku/


 • opiskelijatarina, subj. video ja äänityö on "Opiskelijatöitä" sivulla
 • linkki tähän blogiin on "Copyright" sivulla alapalkissa

Päivä 14 (3.5.2012)

Tänään tein mainosesitteen PhotoShopillaPäivä 15 (4.5.2012)

Tänään sain korjattua ongelman sivujen etusivulla jossa sivu näytti oudolta pari sekuntia kun selain lataa kuvagalleriaa (Marja P huomautti heti tästä kun oli katsonut sivuja). Eli varsinkin jos nettiyhteys hidastelee niin sivu saattoi näyttää useita sekunteja tältä:


Eli upotettu video pomppasi väärään kohtaan ja gallerian kohdalle tuli punainen raksi latauksen ajaksi.. Laitoin sitten "clear: both" säännön ensimmäisen laatikon pohjalle joka vei videon oikealle paikalleen ja venyttää ensimmäistä laatikkoa esittelyteksin (joka on "float: right" elementti) alapuolelle. Lisäksi huomasin että gallerian javascript käyttää pientä animoitua .gif kuvaa latauksen ajan jota ei ollut minulla. Loin kuvan ja nyt ensivaikutelma sivusta on huomattavasti parempi vaikka latauksessa kestäisikin hetki...Päivä 16 (7.5.2012)

Pidin sallitun vapaapäivän.

Päivä 17 (8.5.2012)

Pidin sallitun vapaapäivän.

Päivä 18 (9.5.2012)

Näyttö on kaikinpuolin valmis.. jätän blogin kirjoituksen tauolle jos ei mitään ihmeellistä tule.. arviointia odotellessa.

Lisäys 21.5.2012: Kolmonen tuli. Jee!

Palaute näytöstä / omat kokemukset(21.5.2012)

Miten kuvailisit AO-näytön toteutumista kokonaisuutena omasta näkökulmastasi?
Kokonaisuutena näyttö onnistui todella hyvin. Jotkut tehtävät jätin vähemmälle huomiolle (äänityö, opiskelijatarina, mainosesite) ja toisiin panostin enemmän (www sivut, subj. video). WWW sivut olivat melko työläät tehdä, mutta ne valmistuivat vanhalla rutiinilla, eikä niissä ollut paljoa uutta tai outoa. Subjektiivisessa videossa taas oli enemmän kokeilua ja luovuutta ja sitä oli todella hauskaa tehdä.

Pääseekö AO-näytössä näyttämään keskeisen osaamisensa kaikesta mitä on ensimmäisenä opiskeluvuonna oppinut?
Kyllä. Tapahtumatekniikan näyttö oli vähän outo koska kaikki tekivät samaa juttua (heki-rocks) ja tekijöitä oli niin paljon.

Kerro lyhyesti miten AV-viestinnän nettisivut valmistuivat, miten visuaaliset ideat syntyivät, miten sivut raketuivat? Vastaako lopputulos suunnitelmiasi, oletko itse tyytyväinen?
Aloitin logon tekemisellä. Halusin jonkunlaisen AV-nappulan logoksi ja hain googlesta nappulan teko ohjeita photoshopille. Näin syntyi tuo oranssi pallura. Sitten selailin valmiita sivupohjia netissä ja sovelsin ja yhdistelin ideoita niistä. Loin etusivusta PhotoShopissa malliversion ja kun olin siihen tyytyväinen, rupesin tekemään sen pohjalta sivuja Muistiolla. Lopputuloksesta tuli täysin oma luomani kokonaisuus ja olen siihen todella tyytyväinen.

Oletko itse tyytyväinen tekemiisi videoihin? Kerro lyhyesti miten videotuotanto omalta osaltasi eteni? Missä olivat suurimmat haasteet, missä mielestäsi onnistuit?
Inhoan opiskelijatarinan tiukkaa formaattia joten hoidin sen ensin pois alta. En panostanut siihen niin paljon kuin olisin voinut vaan halusin vaan jotenkin toimivan videon. Haastateltavaan panostin tosin tälläkertaa enemmän ja valitsin omasta mielestäni hyvän puhujan.

Subjektiivinen video oli kaikista hauskin tehtävä ja rupesin ideoimaan sitä jo 1. näyttöpäivästä. Pikkuhiljaa suunnitelma muotoutui päässäni ja tiesin jo siinä vaiheessa että tästä tulee hieno video. Tekoprosessi oli haastava ja palkitseva ja siitä olen kirjoittanut tähän blogiin (päivät 10, 11, 12). Tästä tuli yksi parhaista tänä vuonna tekemistäni videoista.

3 kommenttia:

 1. Tilaajan näkökulmasta valmiit sivut.

  Toimimattomat linkit kannattaa poistaa viimeistään keskiviikkona. Esim. Nevada blue making of 2 alkuperäinen linkkivideo ei toiminut, toimiva video on ladattu uuteen osoitteeseen: http://www.youtube.com/watch?v=Tv5e6l809j4&feature=relmfu

  t. Ville

  VastaaPoista
 2. Siis aivan mahtavat sivut, ei voi muuta sanoo. En löytäny mitään ristiriitaa ja sellasta mikä olisi menny huonosti ja parantamisen varaahan on aina .

  Tomi

  VastaaPoista